Националите ни завършиха участието си на европейското първенство по плажен волейбол U20

24.08.2023

Европейското първенство по плажен волейбол за юноши и девойки под 20 годишна възраст се проведе в Латвия. От детско-юношеската школа на волейболен клуб Перун Варна, в националния отбор попаднаха Ивет Гавраилова- в отбор с Елеонора Гичева и Александър Цанев- в отбор с Ясен Станев.

В първия ден от надпреварата Гавраилова/Гичева допуснаха две загуби от отборите на Швеция (17:21; 11:21) и Украйна (15:21; 13:21). При юношите Цанев/Станев не успяха да победят Чехия (15:21; 13:21). Мачовете се изиграха в условия на проливен дъжд, което допълнително затрудни участниците.

Във втория ден от европейското първенство по плажен волейбол Гавраилова/Гичева бяха близо до победа и класиране напред, но отстъпиха в оспорван двубой срещу отбора на Кипър с 1:2 гейма. Юношите Станев/Цанев допуснаха загуби срещу силните отбори на Нидерландия и Словакия с 0:2 гейма.

На следващия ден се проведоха мачове за разпределяне на местата от 25-то до 29-то и при двата пола. Ясен Станев обаче получи контузия на пръст и момчетата не успяха да изиграят двубоите. Девойките изиграха много оспорван двубой срещу отбора на Португалия. В първия гейм при резултат 20:17 за България, Португалия прави обрат и спечелва с 23:21. Вторият гейм бе за нашите момичета, а в третия късметът отново бе на страната на Португалия, която затвори мача с 15:13 и 2:1 гейма. С тези резултати България остава на 29-то място в крайното класиране на европейското първенство по плажен волейбол за подрастващи под 20 години.