На крачка от медалите във финалния турнир по плажен волейбол

17.08.2023

На 10-13.08 се проведе финалният турнир от националната верига по плажен волейбол на БФВ. Традиционният ежегоден турнир Бяла Оупън донесе много емоции на всички участници и зрители. Общо 23 мъжки и 12 женски двойки се бореха за титлата, а след квалификации при мъжете останаха 16 двойки, които попаднаха в груповата фаза.

При жените от школата на Перун участие взе двойката Кьосева/Иванова, както и Ивет Гавраилова, която игра с партньорката си Гичева.

При мъжете Александър Цанев (в отбор с Ясен Станев) и Иван Гърдев (в отбор с Мартин Иванов) от школата на ВК Перун Варна взеха участие в основата схема на турнира. Христиан Тодоров, юноша на клуба, също участва, но отпадна в квалификациите.

Кьосева/Иванова попаднаха в група със силния отбор на Рачева/Колева и допуснаха загуба от тях. В следващия мач момичетата от Варна успяха да победят и станаха втори в групата. Това ги изправи още на четвъртфинал срещу фаворитите Мишонова/Николова. Момичетата от Перун Варна успяха да спечелят първия гейм, но допуснаха загуба във втория. В тайбрека късметът бе на страна на опитните Мишонова/Николова и Кьосева/Иванова останаха на 5-то място в крайното класиране. След оспорван финал Мишонова/Николова спечелиха срещу Рачева/Колева.

Гавраилова/Гичева станаха първи в групата след две победи, което им помогна и в по-добър жребий на четвъртфиналите. На полуфинала те се изправиха срещу Мишонова/Николова, а в мача за бронзовите медали отстъпиха на Петрова/Киндова. Влизането в топ 4 е много добър резултат за 18 годишните Гавраилова/Гичева, които ще представят България на европейското първенство по плажен волейбол за жени до 20 години.

Цанев/Станев успяха да спечелят срещу опитните Тренчев/Петров, а допуснаха загуба срещу националната ни двойка до 22 годишни мъже – Бинев/Въртигов. След това се изправиха на четвъртфинал срещу победителите в турнира – Костов/Николов.

Гърдев/Иванов се изправиха на четвъртфинал срещу четвъртия в турнира – Йочев/Димитров.

На финала Костов/Николов победиха Градинаров/Стоименов. Лъчезар Стоименов е бивш юноша на клуба.

Бяла Оупън бе последният официален турнир от националната верига по плажен волейбол, но на националните ни двойки за юноши и девойки до 20 години им предстои европейско първенство в Латвия. Желаем им успех там!