Завърши европейското първенство по плажен волейбол U18, отлични резултати от нашите състезатели

05.09.2022

На 4.09 се изиграха финалните двубои от европейското първенство по плажен волейбол за мъже и жени до 18 години. От школата на ВК Перун Варна за национални състезатели, които да представят България, бяха избрани Александър Цанев и Ивет Гавраилова. Те играха съответно с Ясен Станев от ВК Черно море и Елеонора Гичева от Славия. Състезателите водиха подготовка във Варна, като за техни треньори бяха избрани Пламен Николов и Милен Стоянов. На европейското първенство двойките бяха водени от Милен Стоянов, поради служебни ангажименти на треньора на ВК Перун Варна.

Ивет Гавраилова
Александър Цанев

Гавраилова/Гичева успяха да постигнат отлично класиране – 13-то място. Това е и най-доброто представяне на българска двойка на европейско първенство по плажен волейбол за последното десетилетие при жените. В последния си мач за 9-13-то място, момичетата отстъпиха срещу отбора на Кипър с 0:2 гейма. Шампиони при девойките станаха Чехия, следвани от Австрия и Нидерландия.

Станев/Цанев завършиха на 21-во място в крайното класиране. Те успяха да преодолеят груповата фаза на турнира и се класираха на 1/16 финали. Там отстъпиха в оспорван двубой с 1:2 гейма срещу отбора на Финландия. Последва още един много емоционален двубой срещу Италия за определяне на 17-24-то място, който нашите момчета загубиха с 1:2 гейма. Въпреки последните две загуби, те записаха едно добро класиране на европейското първенство. Шампиони при юношите станаха Латвия, следвани от Дания и Белгия.